Het Europees Parlement en de Raad zijn het eens geworden over de herziening van de Europese pensioenrichtlijn. De richtlijn verplicht tot meer openheid over investeringen en een strengere controle op grensoverschrijdende activiteiten. Paul Tang spreekt als hoofdonderhandelaar van de sociaal-democratische fractie in het Europees Parlement van een goede uitkomst: “Dit is een omslag in de positie voor pensioenfondsen in de EU. Pensioenfondsen worden geacht verantwoord te investeren en daarover verantwoording af te leggen, in de eerste plaats aan deelnemers. Wat zijn de gevolgen van investeringen voor samenleving en milieu? De wet legt eveneens vast dat een pensioenfonds niet zomaar een financiële instelling is, maar een instelling met een sterke sociale verantwoordelijkheid.
“Daarnaast beantwoordt de richtlijn aan het feit dat sommige pensioenfondsen grensoverschrijdend opereren. Uitgangspunt daarbij is steeds en vooral de bescherming van deelnemers. Daarom wordt de verhuizing van een fonds onderworpen aan een driedubbele controle: een (gekwalificeerde) meerderheid van de deelnemers moet instemmen, toezichthouders moeten hun akkoord geven en dekking van verhuizende fondsen moet volledig zijn. Op die manier wordt voorkomen dat pensioenfondsen op zoek gaan naar landen met minder veeleisende regelgeving ”, aldus Tang.
De Europese pensioenrichtlijn bestaat sinds 2003 en stelt minimumeisen aan pensioenfondsen die in de EU opereren. Het oorspronkelijke voorstel uit 2014 bevatte weinig inhoudelijke veranderingen.
Tang: “We hebben een lange weg afgelegd om tot dit akkoord te komen. De Commissie wilde in het begin geen transparantere communicatie over pensioenen, maar wel het lettertype en het nietje bepalen. Daarom ben ik tevreden met de werkelijke verbeteringen in dit akkoord.”
Het akkoord wordt na de zomer in stemming gebracht in het Europees Parlement.
Betekent dit dat berichten in de Telegraaf als zou Jetta Kleinsma met de EU zijn overeengekomen de Nederlandse pensioengelden over te dragen aan de EU. Dat zou rampzalig zijn voor zowel de Nederlandse werknemers als voor de partij die decennia lang op mijn stem heeft kunnen rekenen. Graag uw geruststelling,
Ervan uitgaande dat dit verhaal geen onrealistisch rooskleurige voorstelling van zaken geeft, moet ik concluderen dat er in de beeldvorming echt iets gruwelijk misgegaan is. Beeldvorming is een cruciaal onderdeel van de politiek, zeker wanneer verkiezingen in aantocht zijn. Voor de zich te pletter geschrokken kiezer is dit verhaal van Paul Tang bij lange na niet overtuigend genoeg. Ik hoop dat er een gedegen communicatiestrategie klaarligt om de beeldvorming rondom de pensioenwetgeving drastisch bij te stellen.