Duurzame oplossingen.
Over het gevecht tegen klimaatverandering wordt vaak gezegd: het is moeilijk mensen te overtuigen zich bezig te houden met het einde van de wereld als ze zich zorgen maken over eind van de maand.
Ik had dus een moeilijke klus deze dinsdagavond. Ik moest het belang van duurzame financieringen uitleggen aan een groep Londense bankiers. Want terwijl het voor de toekomst van onze planeet essentieel is dat we ons geld op een duurzame manier inzetten, zijn onze Britse vrienden daar amper mee bezig. Voor hen is 31 oktober de dag des oordeels.
Gisterochtend, een paar uur voor de Europese Top met alle 27 regeringsleiders, presenteerden de Britse premier Boris Johnson en EU-onderhandelaar Michel Barnier namelijk een akkoord. Tussen Engeland en Noord-Ierland komt een grens te liggen in de Ierse zee, waardoor er geen douanepoortjes hoeven te komen op het (Noord-) Ierse land. Aanstaande zaterdag mag diezelfde Johnson het akkoord verdedigen in het Lagerhuis (de Tweede Kamer). Dat wordt spannend, want de invloedrijke Noord-Ierse DUP heeft al aangekondigd tegen te stemmen.
Het is dus aan politici om zich in te zetten voor de lange termijn. En duurzame financiering is daarin voor mij heel belangrijk. Namens de Europese Sociaaldemocraten probeer ik daarom een systeem op te zetten dat laat zien in hoeverre een investering duurzaam is. Ik wil dat duurzame investeringen zowel goed zijn voor milieu als voor mens. Want alleen als mensen goed worden behandeld en werknemers goed worden betaald, kan je iedereen overtuigen klimaatverandering tegen te gaan. Alleen als je je niet druk hoeft te maken over het eind van de maand, maak je je druk over het eind van de wereld.