Practise what you preach.
Met groot bravoure zette President Trump deze week acht Chinese techbedrijven op een zwarte lijst, omdat ze betrokken zouden zijn bij ‘high tech surveillance’ van etnische minderheidsgroepen in China. Dit waren niet simpele bedrijfjes die gerund worden uit een garagebox, maar ’s werelds meest geavanceerde bedrijven op het gebied van Artifical Intelligence. De vraag was hoe zuiver de intenties van Trump waren. Zeker toen later deze week bleek dat US-officials kijken naar mogelijkheden om te investeren in een Europese 5G-technologie, als alternatief voor het Chinese Huawei. Indicatief is het in ieder geval: de VS maken zich grote zorgen over de technologische soevereiniteit van het westen.
Voor de financiële en digitale lobby was het ook een week vol zorgen. Terwijl de CEO’s van banken zich voor de VN in New York schaarden achter ambitieuze principes voor duurzaam bankieren, probeerden hun lobbyisten in Brussel een belangrijk wetsvoorstel hierover te dwarsbomen. Ik schreef er dit opiniestuk over. Gelukkig liet de Commissie direct weten geen heil te zien in vertraging. Goede politiek vs lobby: 1 – 0.
In haar hoorzitting scoorde Eurocommissaris Vestager de 2 – 0. Ze was hard in haar ambitie om Google en andere digitale bedrijven aan te pakken en suggereerde in antwoord op mijn vraag dat ze het opbreken van deze bedrijven serieus overweegt als ze zich niet aan de regels houden.
Woensdag kwam de beslissende derde goal van de OESO. Deze club van rijke industrielanden stelde een plan op om de belastingplicht van grote bedrijven anders te berekenen waardoor we grote digitale bedrijven eindelijk weer eerlijk belasting kunnen laten betalen: 3-0
Kortom, belangrijke stappen naar een meer eerlijke en gelijke samenleving.