Vandaag wordt de nieuwe voorzitter van de UEFA gekozen. Volgens Europarlementariër Paul Tang maakt het niet uit of dat Michael van Praag wordt of een ander. ,,De UEFA biedt geen enkel tegenwicht.”
Michael van Praag zal niet de nieuwe voorzitter van de UEFA worden. Het zal geen wezenlijk verschil maken. De Europese voetbalbond ligt in de houdgreep van de rijke clubs die welvaren bij een ongelijk speelveld en een voorspelbare competitie. De zelfregulering van het voetbal is mislukt; het is dan ook tijd dat de politiek haar schroom laat varen.
Voetbal, onze volkssport nummer 1, is ten prooi gevallen aan het grote geld. In Nederland denken clubs de weg naar de top nog te vinden door te investeren in een goede jeugdopleiding, maar dat is een illusie. Als het huidige systeem blijft bestaan zal een Nederlandse club nooit meer in de finale van de Champions League staan.
Afgelopen zomer gaven Premier League-clubs 1,4 miljard euro uit aan nieuwe spelers, op gepaste afstand gevolgd door de honderden miljoenen van Italiaanse, Duitse en Spaanse clubs. De financiële verschillen worden groter en dat maakt de Europese voetbalcompetitie ongelijk, oneerlijk en voorspelbaar.
Het grote geld verpest het voetbal, dat toch van ons allemaal is
De UEFA biedt geen tegenwicht. Integendeel, de bond doet grote concessies aan de rijke clubs en hun nationale bonden. De nieuwe regels voor de Champions League bieden de competities van Engeland, Spanje, Duitsland en Italië gegarandeerd vier plekken, ten koste van deelname uit kleinere landen. Daardoor moet de Nederlands kampioen straks mogelijk voorronden spelen om toegang tot het toernooi te krijgen. Het prijzengeld gaat bovendien verder omhoog. En zo wordt het financiële en sportieve voordeel voor een beperkt aantal clubs alleen maar groter.
De UEFA en de FIFA, die nog midden in het onderzoek naar fraude verkeert, gaan het tij niet keren en zo lijkt de hoop op een eerlijke competitie verloren. De voetbaljungle heeft haar eigen wetten, maar staat uiteindelijk niet boven de wet. Het huidige transfersysteem is gebaseerd op afspraken tussen de FIFA en de Europese Commissie, die tot doel hadden, en hebben, een eerlijke competitie te bevorderen.
Doorgedraaid
Maar het transfersysteem is doorgedraaid, waarbij Nederlandse clubs soms een voordeel hebben, zoals Ajax met Aron Milik en AZ met Vincent Janssen, maar op de keper beschouwd de kruimels krijgen. De Europese voetballersvakbond FIFPRO heeft gelukkig al een klacht ingediend. Brussel is een competitiewaakhond die niet alleen blaft, maar ook kan bijten.
Alleen het transfersysteem aanpassen is verre van voldoende. Essentieel is ook een gelijkere, eerlijke verdeling van de inkomsten uit televisierechten, en een evenwichtige verdeling van het prijzengeld.
In het Europees Parlement heb ik mijn schroom laten varen. Ik dring er bij de Europese Commissie op aan te blaffen én te bijten. Voetbal is van ons allemaal, en als fans hoeven we het niet te pikken dat financiële competitievervalsing ons spel verpest.
Paul Tang is delegatieleider voor de PvdA in het Europees Parlement.