Nieuwe BTW-regels in de EU zijn volslagen onwerkbaar voor webwinkels. De administratieve chaos is zelfs zo groot dat online-verkopers gedwongen zijn hun bedrijf op te geven. Om erger te voorkomen moet zo snel mogelijk een oplossing worden gevonden.
Dat stellen de PvdA-leden Ed Groot en Paul Tang in schriftelijke vragen aan staatssecretaris Wiebes van financiën en eurocommissaris Moscovici. Als lid van de Tweede Kamer en Europarlementariër roepen ze Den Haag én Brussel op snel maatregelen te nemen.
Sinds 1 januari van dit jaar gelden nieuwe BTW-regels voor online-ondernemers, die elektronische producten verkopen zoals films, muziek en e-books. Die ondernemers mogen niet langer het Nederlandse 21-procent tarief aanrekenen, maar moeten het BTW-tarief heffen van het land waar de consument woont.
‘Dit leidt tot chaotische toestanden’, aldus de indieners, ‘een Nederlands bedrijf dat bijvoorbeeld aan een Duitser een e-book verkoopt moet het Duitse BTW-tarief van 19 procent aanrekenen. Dat geld moet hij dan aan de Duitse BTW-dienst overmaken. Kleine ondernemers zijn niet in staat deze administratieve rompslomp uit te voeren’.
Vaak weten online-verkopers ook helemaal niet waar hun klant vandaan komt. Daarnaast geldt zelfs de verplichting de gegevens tien jaar lang te bewaren. Voor kleine webwinkels is dat onuitvoerbaar.
Groot en Tang willen dat er in overleg met de sector een oplossing wordt gezocht. Een mogelijkheid zou zijn kleine ondernemers een vrijstelling te geven van deze administratieve verplichtingen.
1 reactie