Op dinsdag 15 december 2020 presenteerde de Europese Commissie de Wet inzake Digitale Diensten (Digital Services Act) en Digitale Markten (Digital Markets Act). Deze twee wetten zullen veel veranderen voor alle digitale dienstverleners (van Thuisbezorgd tot Apple).

Namens het Europees Parlement was ik de enige Nederlandse rapporteur op de initiatief rapporten voor de DSA en DMA. Op deze pagina praat ik je bij over mijn voorstellen en het proces.

Wat zijn de Digital Services Act (DSA) en Digital Markets Act (DMA)?

Online platforms – zoals zoekmachines, sociale media en e-commerce platforms – spelen een steeds belangrijkere rol in ons sociale en economische leven. De huidige EU-regels voor digitale diensten zijn echter grotendeels ongewijzigd gebleven sinds de goedkeuring van de e-handelsrichtlijn in 2000 en er zijn grote verschillen in de manier waarop de richtlijn in de hele EU ten uitvoer is gelegd. Daarom presenteerde de Europese Commissie op 15 december 2020 de zogeheten Digital Services Act en Digital Markets Act (Wetten inzake Digitale Diensten en Digitale Markten). Bron: EPRS

Tijdlijn

6 april 2020

Op 6 april presenteerde het Europees Parlement mijn eerste ontwerprapport voor de Digital Services Act (DSA). Het schrijven van een ontwerprapport is de allereerste stap voor net benoemde rapporteurs. Na de publicatie van het rapport begint de fase waarin alle politieke groepen amendementen mogen indienen, ook ik zelf als rapporteur.

16 juli 2020

Op 16 juli 2020 stemde de LIBE-commissie in met mijn rapport met aanbevelingen aan de IMCO-commissie

20 oktober 2020

Op 20 oktober 2020 stemde het Europees Parlement over de drie hoofdrapporten van het Europees Parlement. Aan de tekst van het rapport van de commissie IMCO heb ik meeonderhandeld, namens de LIBE-commissie in het Parlement. Ook op de andere twee rapporten van de JURI- en LIBE-commissie heb ik middels amendementen invloed uitgeoefend.

15 december 2020

Op dinsdag 15 december presenteerden Eurocommissarissen Margrethe Vestager en Thierry Breton de Digital Services Act (DSA) en de Digital Markets Act (DMA).

Na publicatie werden de wetten formeel toegestuurd naar de Raad van de Europese Unie (‘de Raad’) en naar het Europees Parlement, die afzonderlijk van elkaar de wetten gaan behandelen.

29 april 2021

De Conferentie van Voorzitters (CoP) van het Europees Parlement heeft een besluit genomen over welke commissies in het Parlement bevoegd zullen zijn om de Digital Services Act (DSA) en de Digital Markets Act (DMA) te behandelen. De IMCO-commissie is voor beide wetten de leidende commissie.

De LIBE-commissie heeft toestemming gekregen om een advies op te stellen over de DSA (art. 57 Reglement van orde) en een advies (art. 56) over de DMA. De ECON-commissie zal een advies opstellen over de DMA (art. 57).

 

Blijf betrokken en krijg als eerste updates over mijn werk, zoals over de DSA/DMA