Veel bedrijven vestigen zich alleen op papier in Nederland en ontwijken op die manier belasting. Zogenoemde brievenbusmaatschappijen die winsten doorsluizen. Dat is mooi voor aandeelhouders en mensen met een flinke bankrekening, maar een hard gelag voor veel werknemers en het midden- en kleinbedrijf, die wel gewoon belasting afdragen.
Daarom presenteer ik vandaag bij het optreden tegen belastingontwijking van brievenbusbands van de Jonge Socialisten een actieplan (pdf) om deze praktijken aan te pakken en te zorgen voor een eerlijker internationaal belastingstelsel.
Vorig jaar heeft het kabinet maatregelen genomen om de schadelijkste vormen van belastingontwijking te bestrijden. Van bedrijven wordt verlangd dat ze echte activiteiten ontplooien op Nederlandse bodem. Er wordt meer en sneller informatie uitgewisseld met buitenlandse belastingdiensten. En de zwakke plekken in onze belastingverdragen worden opgespoord en gedicht. Dat is lovenswaardig, maar meer is nodig.
Allereerst moeten er gelijke belastinggrondslagen en winstbelastingtarieven komen, zodat de internationale concurrentie op belastingen afneemt. Door multinationals daarnaast te verplichten per land te rapporteren over hun winsten, kunnen zij deze winsten niet langer wegsluizen naar landen die weinig belasting heffen. Ook dienen alle lidstaten dezelfde, strengere eisen aan brievenbusmaatschappijen te stellen, waarmee we gezamenlijk vernuftige fiscale constructies bestrijden.
Daarnaast pleit ik voor een internationaal systeem van informatie-uitwisseling en het invoeren van aandeelhoudersregisters in heel Europa, zodat we witwassen te lijf kunnen gaan. Volgens cijfers van de Algemene Rekenkamer ging het in 2010 alleen al in Nederland om 16,2 miljard euro. Dat moeten we een halt toeroepen. Dankzij de PvdA komt er in 2015 in Nederland een centraal aandeelhoudersregister. Door dit in heel Europa uit te rollen wordt het aanpakken van verdachte bedrijven stukken eenvoudiger.
Tot slot moeten we in EU-verband belastingverdragen met ontwikkelingslanden nalopen, zodat deze verdragen ook in het belang zijn van ontwikkelingslanden zelf. Daarmee dichten we bestaande gaten en maken we belastingstelsels robuuster.
Bij een eerlijker internationaal belastingsysteem heeft niemand iets te verliezen. Met dit actieplan zetten we daarvoor de nodige stappen in Europa.
Niet van BEPS actiepunten van de OECD gehoord? Er is al actie en gefundeerder dan deze populistische pulp.
Mkb heeft nu direct meer baat bij bijvoorbeeld fiscale verliesverrekening en tackelen overkill in wetgeving, beleid en rechtspraak die zich als wetgeving lijkt te gedragen: goed koopmansgebruik als basis van vitaal evenwichtig belastingsysteem lijkt mij.
De reactie van samson, op het kinderpardon, heeft mij gesterkt in de gedachte “nooit meer pvda”. Zelfs mijn vader, opgegroeid met de sdap en in 2006 overleden, zou dit begrijpen.
Met brievenbusmaatschappijen worden waarschijnlijk sub-holdings bedoeld. De vrijstelling op winstuitkeringen betreft de bronbelasting, die krachtens Europese richtlijnen vrijgesteld is. Ook de OECD stelt zich op het standpunt dat de winsten in de bronlanden al belast zijn geweest (bij de dochter) en het dividend mitsdien onbelast moet zijn (voorkoming van dubbele belasting). Bronbelasting is een voorheffing, die verrekenbaar is voor ingezetenen. Met de vrijstelling krijgen buitenlanders een gelijke behandeling. Waarschijnlijk wordt bedoeld dat de belastbare winsten in de bronlanden te laag worden berekend, maar dat is niet de competentie van de Nederlandse fiscus. Met een centraal aandeelhoudersregister komt men niet verder. Er wordt gewoon een laag tussen geschoven in een land waar geen registratie is. Bovendien zijn de namen van de aandeelhouders bij de fiscus al decennia lang bekend.