De aankomende dagen ben ik in Luxemburg. Klein landje, maar een grote rol in internationale belastingontwijking. Luxemburg opent de deur waardoor multinationals, zoals Pepsi, Ikea, Amazon en Heinz, voor miljarden aan belasting ontwijken. Het zijn niet alleen grote bedrijven die gebruik maken van Luxemburg. Het zijn ook rijke mensen en criminelen.

Luxemburg staat op plek 6 van de grootste belastingparadijzen in de wereld. Het is een typisch doorstroomland. In 2020 was de grootte van de Luxemburgse economie ongeveer 72 miljard, maar er stroomde 55 keer zoveel geld door Luxemburg heen! Het probleem van deze stromen is dat het belastingontwijking aangeeft. Winsten stromen via Luxemburg door naar een land met lage belastingen. Het grootste gedeelte van de stromen die door Luxemburg lopen gaan via brievenbusfirma’s en er wordt geen belasting op deze stromen geheven.

Naast deze grote geldstromen, verblijft er ook vermogen. We weten dat 266 van de Forbes 500 rijkste mensen vermogen in Luxemburg hebben gestald. We weten ook dat 90% van de bedrijven in Luxemburg in buitenlandse handen is en we weten dat 40% van de bedrijven alleen gebruikt wordt om vermogen te stallen. Maar vaak weten we niet precies van wie dat vermogen is. Dit soort eigendomsgegevens horen in een zogenaamd UBO-register gezet te worden. Luxemburg was het eerste Europese land dat zo’n register maakte. Maar de regels kunnen makkelijk ontweken worden en er worden zelden boetes gegeven. Zo hebben buitenlandse mensen die gelinkt zijn aan corruptie en het stelen van publiek geld, in Luxemburg bedrijven kunnen opzetten zonder dat er alarmbellen afgingen. Het is dus belangrijk dat Luxemburg orde op zaken stelt en goede registers maakt die bijhouden wie uiteindelijk het geld in zijn of haar zakken steekt.

Luxemburg staat al een tijd onder druk om te veranderen en dat doen ze ook. Ze voldoen steeds vaker aan internationale afspraken. Maar het is nog niet genoeg. Als Luxemburg één deur sluit gaat er namelijk een achterdeur open. Ik ga naar Luxemburg om ook die deur te sluiten.

Want eerlijke belastingen voor iedereen, dat is toch logisch?